Peters hjemmeside

Om skuespillere / Komponister.

     

Komponist. Født 21/4-1904, død 5/10 1981. 

Sven Rudolf Sidenius Gyldmark (født Nielsen) var Danmarks flittigste og mest produktive filmkomponist fra 1940’erne til 1970’erne med musik og sange til op mod 200 danske film. Rekordåret var 1955, hvor han skrev musik til hele 9 spillefilm. 

Allerede da Sven Gyldmark kom i skole som 6-årig skal han have spillet harmonium til den fælles morgensang på skolen. Han voksede op med musikalske brødre, og i 1921-36 spillede han sammen med to af dem, Leonard og Hugo (sidstnævnte tog senere navneforandring til Sid Merriman) klaver i Gyldmark-trioen. De spillede på restauranter, i teatre og til stumfilm. I biografens mørke lærte han, at musikken skal understøtte billederne, ellers forstyrrer den filmen. Allerede i stumfilmtiden komponerede Gyldmark musik til et par Palladium-film, blandt andet tre Fy og Bi-film. Men det var en af hans musiklærere, Emil Reesen, der første gang inviterede ham til at komponere filmmusik til en talefilm, ’Plat eller Krone’ (1937), også på Palladium. Efter nogle år med arbejde inden for reklamefilm og diverse revyer, tog Gyldmarks filmkarriere fart i 1942, og derfra var han næsten ustoppelig. 

I 1940’erne skrev han blandt andet musik til flere film med Marguerite Viby, der sang hans sange, fx i ’Frøken Vildkat’ (1942) og ’Teatertosset’ (1944) – begge instrueret af Alice O’Fredericks. Det var dog i 1950’erne hans filmmelodier for alvor blev landeplager. ’De røde heste’ (1950) blev startskuddet til ASAs talrige Morten Korch-filmatiseringer instrueret af Alice O’Fredericks, alle med Gyldmarks iørefaldende musik og sange som fx ’Du er min øjesten’ fra ’Flintesønnerne’ (1956) og ’Er du dus med himlens fugle’ fra ’Vagabonderne fra Bakkegården’ (1958). I 1953 begyndte ASA og Alice O’Fredericks også at producere ’Far til fire’-filmene med voldsomt populære sange som ’Det er sommer, det er sol og det er søndag’ (’Far til fire’, 1953), ’Hej for dig og hej for mig’ (’Far til fire i sneen’, 1954) og ’Til julebal i Nisseland’ (’Far til fire i byen’, 1956). Familiefilmene med Lilleper blev efterfulgt af ’Min søsters børn’-serien i 1960’erne med Annelise Reenberg i instruktørstolen og for Saga Studio.

Sven Gyldmark kunne dog andet end at skrive lette og glade filmsange. Han skrev blandt andet underlægningsmusik til det realistiske drama ’Afsporet’ (1942) Bodil Ipsens filmdebut med hjælp fra Lau Lauritzen Jr., samt Lau Jr’s 2. verdenskrigsfilm ’De røde Enge’ (1945), ’Støt står den danske sømand’ (1948) og kriminalfilmen ’Bundfald’ (1957). For den sidste fik han året efter en æres-Bodil for filmens impressionistiske musik, som den første filmkomponist nogensinde.

Sven Gyldmark var helt bevidst om, at en films musik kun er et element af mange, der skal gå op i en højere enhed, for at filmen lykkes. Filmens (klippe-)rytme skal fx understøttes af musikken. I de travle 1940’ere og 1950’ere var der ca. en uge til at skrive filmens score, og Gyldmark var kendt for altid at levere til tiden. Angiveligt skulle han have skrevet sin musik ved skrivebordet og ikke ved klaveret.

Ved siden af filmarbejdet fortsatte han med at skrive masser af revysange og var fast leverandør til Cirkusrevyen i 25 år og var desuden kapelmester ved Folketeatret 1942-49. Evergreens i den genre er blandt andet ’Solitudevej’ med Elga Olga (Fra revyen Cirkus Ib, 1953) og ’Hvem har du kysset i din gadedør’ med Dirch Passer og Daimi (fra Cirkusrevyen, 1967).

Et glimt at Gyldmark som sig selv ses i ’Lise kommer til byen’ (1947), der til dels foregår på et filmset.

”Når det drejer sig om Schlagere, gælder det om at vide, hvem der skal synge dem, og hvor i Filmen de skal indlægges, for der er jo stor Forskel paa, om det er til Marguerite Viby eller til Liva Weel.” (Aftenbladet 4/8-1942) Her er nogle af billeder fra de film han har komponeret musik til.. 

Billeder her fra det danske filmistetut :

 

 
Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk